A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősíti a csontozatot. Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin tartalmánál fogva pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is. Nyomelemek közül nagyobb mennyiségben a vérképzésben szerepet játszó vas, és a fertőzések ellen ható szelén található meg benne.
A tudósok úgy tartják, hogy az anyag, ami a brokkoli szívre és érrendszerre gyakorolt jótékony hatását eredményezi, a szulforafán.
Az olyan zöldségekről, mint amilyen a brokkoli, a kelbimbó vagy a káposzta, már korábban is észrevették, hogy csökkentik a szívrohamok kockázatát. A cukorbetegek esetében megnő a szív- és érrendszeri, valamint más egészségügyi problémák kockázata is, mint például a veseproblémáké. A sulforaphane viszont aktiválja az nrf2 elnevezésű proteint, ami képes megvédeni a nyirok- és vérereket, és csökkenteni a savszintet a testben.
Paul Thornalley professzor szerint: "Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy az olyan anyagok, mint a brokkoliban található sulforaphane, segítséget nyújthat a cukorbetegeknél kialakuló érrendszeri problémák megelőzésében." Még azt is hozzáfűzte, hogy fontos lenne a jövőben nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy minél több brokkoli, kelbimbó és káposzta legyen a cukorbetegek étlapján. "Hisszük, hogy jót fog tenni nekik."
Dr. Robert O. Young a következőket írta:
"A brokkoliban található sulforaphane egy nagyon erős savlekötő, illetve lúgosító anyag, ami védi a vért, a vérereket és számos más, létfenntartó szervet. A brokkoli az egyik leghatásosabb öregedést gátló zöldség!"
A brokkoliban található szulforafán egy nagyon hatékony antioxidáns tápanyag. Védi a sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Az antioxidánsok ellensúlyozzák az úgynevezett szabad gyökök egészségünket károsító hatását. Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, illetve ezeket a szennyezett levegőben lévő részecskék útján is belélegezzük. A szabad gyökök erősen oxidálnak, ettől károsodnak a sejtjeink. A szabad gyökök ezért megbetegítenek, öregítenek, ezt szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal igyekszik ellensúlyozni.
Szulforafán a brokkolin kívül a karfiolban és a káposztában - és más káposztafélékben - is található, de legnagyobb mennyiségben a friss brokkoliban fordul elő. Az lenne a legideálisabb, ha mindenki friss zöldség formájában jutna hozzá ehhez a fontos antioxidáns tápanyaghoz. De ha ezt nem tudja megtenni, nagyszerű megoldást jelent a brokkoli kivonat kapszula.
Napi ajánlott mennyiség: 1 kapszula
Kapszulánként 400mg szulforafánt tartalmaz (koncentrált brokkoli csíra), 0,4% szulforafánra sztenderdizálva.
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A doboz gyermekek elől gondosan elzárva tartandó!
Összetevők |
Mennyiség/napi adag
|
RDA % |
Szulforafan BroccoPhanne-ből 20:1 koncentrált brokkoli csíra 0,4% szulforafanra sztenderdizálva |
400 mcg |
** |
RDA*: felnőttek számára javasolt napi bevitel |