Kutatások az oleuropein (Olajfalevél kivonat) vírusellenes hatásáról
Az olívalevél kivonat összetevői fontos immunerősítő funkcionális táplálékot képeznek jelentős betegség megelőző hatásuk miatt. Különösen a szív- és érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, a rák esetében, de egyéb fertőzések esetén is.
Az Olajfakivonat számos polifenolt, köztük oleuropeint és hidroxitirozolt tartalmaz, amelyek számos antioxidáns és gyulladásgátló tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek jelentős vírus- és antibakteriális potenciállal hozhatók kapcsolatba.
Az oleuropein vírusellenes aktivitást mutatott a légúti syncytial vírus (RSV), és a gyakori felső légúti fertőzést (URI) okozó vírus ellen.
Ezt a hatást az oleuropein fő összetevőjének számító elenolsav antioxidáns tulajdonságának tulajdonítják, amelyről kimutatták, hogy erős antivirális aktivitással rendelkezik a herpesz, az influenza A és B, valamint a parainfluenza és más vírusok ellen.
Egy újabb tanulmány összehasonlította az olajfa négy fontos vegyületének, (oleuropein, a hidroxi-tiroszol, oleuropein aglikon és az elenolsav) antioxidáns hatását az oxigént szállító vörösvértestek (RBC) védelmére. Valamennyi összetevőről kimutatták, hogy szignifikánsan védi a vörösvértesteket a hemolízistől (a sejtek szétesésétől), az oxidatív károsodástól, ami mérgezések és fertőzések következtében jöhet létre. Leghatékonyabbnak az elenolsav és az oleuropein bizonyult.
Az olajfa hatóanyagai fokozzák az immunrendszer vírusok elleni védekezését.
Lassítják a vírusok szaporodását, gátolják a kórokozó gazdasejtekbe való bejutását.
A polifenol-flavonoidokban gazdag olajfalevél-kivonatok rendszeres fogyasztása 28-33%-kal csökkenti a felsőlégúti fertőzések gyógyulási idejét. Így az olíva polifenolok (mind a bogyóban, mind a levélben), különösen az oleuropein és a hidroxitirozol, úgy tűnik, elősegíti a szervezet vírusellenes védekezést, így fontos szerepük lehet a fertőzés megelőzésében is.
Jelenleg kutatások folynak az új vírusok, például a COVID-19 elleni felhasználására. (Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551447/ )
Az olajfakivonat Covid-19 elleni klinikai felhasználása már meg is kezdődött.
Egy új spanyol vizsgálatban https://elpais.com/sociedad/2021-02-28/capsulas-con-aceite-de-oliva-frente-a-la-covid.html egy egyetemi kórházban - a hivatalos protokoll szerinti kezelés mellett - az enyhe, vagy közepesen súlyos Covid betegeknél az olajfalevél kivonata csökkentette a súlyos stádium kialakulását. Amellett hatóanyagai csökkentik a vérrögök képződését, a trombózis kialakulását is.
Egy részletesebb spanyol kutatás az olajfakivonat Covid elleni szerepéről itt található: http://www.encuentros.uma.es/assets/journals/13/174singles/174.5_olivo.pdf
Ezenkívül Olaszországban és Egyiptomban is klinikai vizsgálatokat kezdtek az olajfalevél kivont Covid elleni terápiás használatával.
Az olajfakivonat egyéb hatásairól itt olvashat: https://mandala-egeszsegkucko.hu/olivalevel-kivonat-a-termeszetes-antibiotikum/
Egyéb tudományos publikációk az olajfakivonatról: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=oleuropein
Növényi kapszulában-vegetáriánusok is fogyaszthatják!
20% oleuropeinre standardizálva
Napi adag |
1 kapszula |
Olajfalevél kivonat (Olea europea) 20% oleuropeinre standardizálva
|
500 mg |
Összetétel: kukorica keményítő, olajfalevél standardizált kivonata, hidroxi- propil-metil-cellulóz (kapszulahéj)
Ajánlott napi mennyiség:
Napi 1 kapszula bevétele javasolt.
Felhasználási javaslat:
Az OLAJFA LEVÉL kapszulát ajánlott tetszőleges mennyiségű folyadékkal, étkezések között bevenni.
Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott és változatos étrendet és az egészséges életmódot.
Származási ország: E.U.
Forgalmazza: NutriLAB