A jóízű, finom illatú fahéj Kínából és Ceylonból származik, ahol egy vadontermő trópusi fa héja adja magát a fűszert. A fahéjfa (Cinnamomum verum), népies nevén ceyloni fahéj vagy cinnamomi a babérfélék családjába tartozik. A 10–15 méter magasra növő fa fiatal ágainak kérgéből lehántással, majd őrléssel készítik a fahéj néven ismert fűszert.
Kétféle fahéj létezik. Az egyik a jóízű, finom illatú, Ceylonból származó, ami a sütemények és a capuccino kitűnő kiegészítője. Élettani hatása nem jelentős. Ezzel szemben a másik típusa a kínai, cassia fahéj, melynek számos jótékony hatását igazolták. A Vitaking kapszula az utóbbi, cassia növényt tartalmazza.
Régóta ismert, és finom ízének köszönhetően nagyon gyakran használt fűszernövény. Amellett, hogy ételeinket kiválóan ízesíthetjük vele, az egészségre is jó hatással van.
Vizsgálatokkal is igazolt hatásai:
- A fahéj az egészséges életmód részeként hozzájárulhat a szervezet szénhidrát/cukor egyensúlyának fenntartásához.
- Hozzájárulhat az egészséges szénhidrát-cukor anyagcseréhez.
Ezek alapján elmondható, hogy elsősorban cukorbetegeknek ajánlott rendszeresen fogyasztani. Szakértők javaslata alapján legalább napi 1 grammot célszerű fogyasztani belőle.
Ajánlott napi mennyiség: 1 kapszula
OÉTI bejegyzési szám: 9862/2011
Kapszulánként 375 mg hatóanyagot tartalmaz.
A felhasználási javaslatban megadott mennyiséget ne lépje túl! A termék nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Gyermekek elől gondosan elzárva tartandó!
Összetevők |
Mennyiség/napi adag
|
RDA % |
Fahéj kéreg por |
375 mg |
** |
RDA*: felnőttek számára javasolt napi bevitel |