Az A-vitamin szükséges a bőr és a nyálkahártya normál működéséhez, szerkezetük kialakításához és megtartásához hozzájárulhat a haj, a bőr és a köröm egészségének megőrzéséhez.
Az A-vitamin zsírban oldódó vegyület, amelyet retinolként is ismerhetünk. Bevihető élelmiszerekkel is, de az emberi szervezet is képes előállítani a megfelelő előanyagok bevitelével. Előanyagai az A-provitaminok, közülük leggyakoribb a béta-karotin. Az A-vitamin a szervezetben képes felhalmozódni, ezért túladagolható.
Az A-vitamin a látásban, az immunrendszer megfelelő működésében, a bőr egészségében és a növekedésben szerepet játszó zsírban oldódó vitamin. A megfelelő embrionális fejlődésben, a csontnövekedésben és a reprodukció normál menetében is szerepe van. Erőteljes antioxidáns. Hiánya nagyon ritka, túladagolása viszont komoly veszélyt jelenthet az egészségre.
Az A-vitamin legismertebb funkciói:
- szürkületi látás elősegítése;
- az immunrendszer támogatása (fehérvérsejtek érése és működése);
- részvétel a sejtek növekedési és osztódási folyamataiban, a csontok és fogak növekedésében;
- bőr egészségének fenntartása;
- egyes daganattípusok, szív- és érrendszeri betegségek ellen is véd.
A-vitaminhiány tünetei
Az A-vitamin hiánya ritka. A szervezet a felesleges mennyiséget zsírban oldva a májban tárolja, akár egy-két évre elegendő mennyiségben. A beviteli szükséglet egyes betegségek – lisztérzékenység, máj- és hasnyálmirigy problémák, cisztás fibrózis, anorexia, szemproblémák, kanyaró, alkoholbetegség – esetében megnő.
A-vitamin hiány tünetei:
fáradékonyság,fogékonyság a fertőzésekre,meddőség.
Jelentős hiánya esetén előfordulhat:
farkasvakság (éjszakai vakság),a szem extrém szárazsága,bőr- és hajszárazság,gyermekeknél a növekedés leállása.
Előanyaga – a béta-karotin – nem vált ki káros mellékhatásokat, mivel abból a bélben csak korlátozott mennyiségű vitamin képződhet.
Mikor lehet szükség A-vitamin pótlására?
Az A-vitaminhiány meglehetősen ritka. Pótlására akkor lehet szükség, ha a felszívódását akadályozó betegség áll fenn. Ezek: lisztérzékenység, Crohn-betegség, cisztás fibrózis, májcirrózis, alkoholbetegség. Szintén pótolni kell, ha alultápláltság miatt nem visz be valaki elegendő mennyiséget.
Mivel azonban túladagolása egészségkárosító, csak laboratóriumi vizsgálattal bizonyított alacsony szintje esetén, orvos utasítása alapján pótolandó!
Az A-vitamin forrásai
A mindennapi táplálkozás alapanyagaiban sokféle A-vitamin és béta-karotin forrás megtalálható, ezért a magas dózisú táplálékkiegészítők szedése mindig megfontolást igényel.
A-vitamin források:
- belsőségek,
- tengeri halak,
- tej és tejtermékek,
- tojás.
Béta-karotin források:
- narancssárga zöldségek, gyümölcsök (pl. sárgarépa, sütőtök, édesburgonya, sárgadinnye, sárgabarack);
- zöld színű zöldségek (pl. spenót, sóska, kelfélék, brokkoli).