Részletek
Hogyan ismerhetjük fel ezt az intoleranciát, melyek a legjellegzetesebb tünetek?
Bőrelváltozások: arcbőr kipirulása, vöröses foltok, kiütések, bőrviszketés
Légúti tünetek: tüsszögés, orrfolyás, fulladás, nehézlégzés, köhögés
Emésztőrendszeri tünetek: hasfájás, hasi görcsök, hasmenés, puffadás, hányinger, hányás
Szív- és érrendszeri panaszok: heves szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás, migrénes fejfájás, hőhullámok, fokozott izzadás
A tünetek döntő többségének kialakításában a hisztamin gyulladáskeltő hatása, a belekben, erek falában és kis légutakban található simaizomzat hisztamin okozta összehúzódásai, görcsei vesznek részt, valamint az erek áteresztő képességének fokozásával elősegíti a szöveti ödémát is, így duzzanat jön létre.
Hisztamin intolerancia esetén rendkívül fontos a hisztamin diéta szerinti táplálkozás, azaz a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásának mellőzése, valamint a hisztamin egyensúly megteremtésében szerepet játszó mikrobiom támogatása.
Bélflóra támogatás hisztamin intolerancia esetén
A hisztamin érzékenyek étrendjének az egyik legsarkallatosabb pontja a bélflóra táplálása. Jól tudjuk, hogy számukra semmilyen fermentált élelmiszer nem jöhet szóba, mivel a fermentált, erjesztett, mikroorganizusok által feldolgozott élelmiszerek magas hisztamin tartalommal rendelkezhetnek, amelyek fokozhatják az intoleranciából adódó tüneteket és súlyosbíthatják a rosszulléteket.
Bőrelváltozások: arcbőr kipirulása, vöröses foltok, kiütések, bőrviszketés
Légúti tünetek: tüsszögés, orrfolyás, fulladás, nehézlégzés, köhögés
Emésztőrendszeri tünetek: hasfájás, hasi görcsök, hasmenés, puffadás, hányinger, hányás
Szív- és érrendszeri panaszok: heves szívdobogás érzés, vérnyomás ingadozás, migrénes fejfájás, hőhullámok, fokozott izzadás
A tünetek döntő többségének kialakításában a hisztamin gyulladáskeltő hatása, a belekben, erek falában és kis légutakban található simaizomzat hisztamin okozta összehúzódásai, görcsei vesznek részt, valamint az erek áteresztő képességének fokozásával elősegíti a szöveti ödémát is, így duzzanat jön létre.
Hisztamin intolerancia esetén rendkívül fontos a hisztamin diéta szerinti táplálkozás, azaz a magas hisztamin tartalmú élelmiszerek, italok fogyasztásának mellőzése, valamint a hisztamin egyensúly megteremtésében szerepet játszó mikrobiom támogatása.
Mivel tápláljuk, védjük és regeneráljuk a mikrobiomunkat, ha hisztamin intoleranciában szenvedünk?
Rostok fogyasztása: teljesen egészséges emberek számára is ajánlott a napi 30-40 gramm rost elfogyasztása, ez hisztamin érzékenyeknél még nagyobb szerepet kap és ennél többet is elfogyaszthatnak, hiszen az élelmiszer rostok biztosítják a jótékony törzsek szaporodását, fennmaradását a bélrendszerben
Probiotikumok, szimbiotikumok fogyasztása
Hisztamin diéta szerinti zöldség és gyümölcs fogyasztás (a bennük található természetes rosttartalom miatt)
Komoly gondban van az a hisztamin érzékenységgel élő, aki probiotikus kúrával szeretné egy kicsit feltuningolni a bélflórája állapotát
Jól tudjuk, hogy időnként valóban szükség van a mikrobiom faji sokféleségének növelésére, a jótékony törzsek táplálására, hiszen az őket károsító tényezők napi szinte hatnak ránk. Azt is tudjuk, hogy az egészséges mikrobiom közvetlenül képes pozitívan befolyásolni az idegrendszert, az immunrendszert, az emésztési folyamatokat, a hormonháztartást vagy éppen a vércukorszintünket, valamint gátolni a gyulladásokat, az ételtintolerancia és Lyukas bélből eredő károsodásokat és a túlérzékenységi reakciókat nevezzük egyszerűen allergiás tüneteknek őket és igen a szervezet hisztamin lebontását, hisztamin egyensúlyát is. [1-2]
Miért állítjuk, hogy komoly gondban vannak a “hisztaminosok”? A magyar, de akár a nemzetközi piacról is elmondható, hogy 90%-ban olyan probiotikumokat kínálnak a gyártók, melyek leginkább hisztamin-, illetve tiramin termelő tulajdonságuknál fogva fokozhatják a szervezet hisztamin szintjét és jelentősen ronthatják a betegek életminőségét. Sok esetben sem az orvos sem a beteg nem ismeri fel a hirtelen fellépő rosszullétek valódi okát, amit a helytelenül kiválasztott probiotikum is okozhat.
A HistaminBalance Plus készítmény egy hiánypótló termék a magyar étrend-kiegészítő piacon is, hiszen kifejezetten olyan jótékony törzseket tartalmaz, melyek nem csupán nem rendelkeznek hisztamin termelő tulajdonsággal, de elősegíthetik a szervezet hisztaminjának lebontását, degradációját, azaz egy egészségesebb hisztamin egyensúly létrejöttét.
A termékben található 5 féle törzs fogyasztása tiramin szint növekedéssel sem jár, így a hisztamin intoleranciával küzdők mellett a tiramin érzékenyek, migrénes fejfájással küzdők, illetve D-laktát érzékenységben szenvedők is fogyaszthatják.
A készítmény szimbiotikum, hisz kíméletes glükomannán rostanyagot is tartalmaz
Kapszulánként kimagasló 20 milliárdnyi jótékony baktérium
Az amerikai DuPont cég FloraFit® törzseit felhasználva került kifejlesztésre termékünk, mely elnevezés szabadalmaztatott, klinikailag tesztelt jótékony baktériumokat jelöl és különlegességük, hogy 1 évig is megőrzik csíraszámukat szobahőmérsékleten
Dupla védelem, hogy a baktériumok valóban ott tudják kifejteni hatásukat, ahol szükség van rájuk: a felhasznált törzsek gyomorsaválló tulajdonsággal bírnak, ezen kívül a VEGAN gyomorsav-ellenálló kapszula is védelmet nyújt a baktériumoknak a gyomorban és patkóbélben található kedvezőtlen viszonyokkal szemben
Felhasznált jótékony törzsek: Lactobacillus plantarum, Bifidobacterium bifidum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium longum