A hagyományos kínai orvoslásban a gombát más tonizáló hatású növényekkel (pl. ginzenggel) együtt porítva, teának vagy alkoholban áztatva és tinktúrának elkészítve alkalmazzák. Elsősorban a hosszan tartó betegség után legyengült szervezet "energizálására" javasolják a használatát. Egyéb hagyományos alkalmazásai: a tüdő- és a vese működésének erősítése, köhögés csillapítása, a tüdők- és a hörgők váladékának csökkentése, tuberkulózis, vérzékenység, impotencia, rendszertelen menstruáció, időskori gyengeség, alsó háttáji fájdalom, éjszakai izzadás, és az idegrendszer tonizálása.
A Cordyceps sinensis termékek legfontosabb hatásai az állat- és humán kísérletek alapján az alábbiakban foglalhatók össze:
- segítik a vese méregtelenítő folyamatait, csökkentik a vér- és a fehérjevizelést
- serkentik a máj működését és elősegítik a máj lebontási folyamatait
- csökkentik a fájdalomérzetet, energizálnak, javítják a szervezet oxigén felhasználását (egyes kutatók úgy vélik, hogy a gomba magas hegyvidéki környezetben kialakult túlélési képességének köszönhető a vér oxigénellátását javító hatása)
- felerősítik a szervezet elnyomott immunválaszait, immunmoduláns hatásúak (fokozzák a természetes ölősejtek tevékenységét és a fagócitózist, növelik a makrofágok számát, fokozzák az interleukin-2 képződését és a T-sejtek működését)
- egyes esetekben lassítják vagy megállítják a tumorok képződésének folyamatát (pl. emlő és tüdőrákos betegeknél), helyreállítják a daganatos betegek immunvédekezését és növelik a betegek túlélési esélyét
- nagyobb adagban adva az immunrendszer felfokozott működését gátló (immunszupresszív) cyclosprinnal azonos erősségű hatást mutatnak (ennek a hatásnak a szervátültetéseknél van jelentősége)
- a kórosan magas vérzsírszintet, koleszterin- és triglicerid szintet csökkentik, illetve egyéb tulajdonságaik miatt is kedvezően hatnak a szívre (pl. gátolják a koleszterin verőérben való lerakódását, tágítják az ereket, gátolják a vérlemezkék összecsapzódását, segítik vér átfolyását az erekben)
- oldják a hörgők görcseit, segítik a letapadt kóros nyák kiürítését, könnyítik a légzést
- mérséklik a szexuális diszfunkciót és fokozzák a szexuális teljesítőképességet
- antioxidáns hatásúak;
- gátolják egyes baktériumok és gombák szaporodását, fejlődését (pl. Streptococcus spp., Bacerium mallei, Bacillus anthracis, Pasteurella suiseptica, és Staphylococcus baktériumokét, valamint a Microsporum gypseum és lanosum gombákét)
- oldják a stresszt és a szorongást
A gomba és a különféle eljárásokkal előállított micélium massza, illetve a belőlük különféle oldószerekkel és kivonási módszerekkel előállított Cordyceps sinensis termékek legfontosabb hatóanyagai a nagy- és kismolekulasúlyú poliszacharidok (az egyik legfontosabb poliszacharid a kordicepsav), N-tartalmú vegyületek (nukleotidok és nukleozidok, pl. adenin, adenin nukleotid, adenozin, uracil, timin, hipoxantin, kordicepin), poliaminok és szterolok (ergoszterol és származékai).
Cordyceps sinensis (Kínai Hernyógomba) egészségügyi hatásai
A különböző in vitro és in vivo vizsgálatok soránleggyakrabban a gombából vagy a micéliumokból készült, poliszacharidokban gazdag vizes kivonatot, illetve a poliszacharid mentes alkoholos kivonatot, ritkábban izolált anyagot használták.
Az eddig elvégzett kísérletek során kiderült, hogy a gomba vadon gyűjtött termőteste, a különböző eljárásokkal előállított micéliumok és micélium alapú termékek (folyékony- és fagyasztva szárított kivonatok) egy sor értékes, több szervet és szervrendszert (pl. szív- és érrendszer, máj-, vese-), valamint az egész szervezetet érintő hatással (immunmodoláns, tumorellenes hatással) rendelkeznek.