11 dolog amire jó a glicin aminosav
- Segít jól aludni, másnap frissen ébredni és aktívnak maradni
- Csökkenti a stresszt és a szorongást
- Lassítja az öregedés folyamtát
- Növeli a fizikai teljesítményt
- Javítja az izmok, ízületek és a porcok funkcionalitását
- Segít megtartani az izomtömeget öregkorban
- Támogatja a vörösvérsejtek termelődését
- Már a gyomorban segít lebontani az alkoholt
- Javítja a sejtek inzulinérzékenységet
- Csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát
- Természetes édesítőszer
A 7 legfontosabb dolog, amit a glicin csinál a szervezetben
- Termeli a kollagént (vegán kollagén, kollagén booster)
- Szükséges az RNS és DNS szintézishez
- Előállítja a glutationt
- Előállítja a kreatint
- Fehérjéket és hem-et szintetizál
- Relaxáló neurotranszmitter
- Felgyorsítja az alkohol lebontását
12 panasz, amikor segít a glicin aminosav
- Alvászavar - 5 féle módon is segíti az alvást
- Anti-aging - a glicin öregedésgátló és élethosszabbító
- Sport - erőt és energiát ad az izmoknak
- Cukorbetegség - stabilizálja a vércukrot, fokozza a szénhidrát anyagcserét
- Inzulinrezisztencia - növeli a sejtek inzulinérzékenységet
- Elhízás - a glicin számos módon fokozza az anyagcserét
- Stressz, idegrendszeri és viselkedési zavarok - relaxál, neurotranszmitter aminosav
- Memória - a glicin aktív a memória és a tanulás agyi területein
- Időskor - gátolja az izomleépülést és növeli a glutation szintet
- Vegán kollagént keresők - a glicin nélkülözhetetlen a kollagén előállításához
- Gyomorsav problémák - a glicin savszabályzó a gyomorban
- Másnaposság - a glicin fokozza az alkohol lebontását és védi a májat az alkoholtól
Humán kísérletben már 3000 mg este lefekvés előtt elfogyasztott glicin csökkentette az elalvási időt, javította az alvás minőségét és a másnapi teljesítményt, illetve memóriát.
A glicin 5 féle módon segíti az alvást
- Megnyugtatja a központi idegrendszert (glicinreceptorok vannak az idegrendszerben)
- Csökkenti az agy hiperaktivitását (glicinreceptorok vannak az agyban)
- Csökkenti a testhőmérsékletet (a testhő befolyásolja az alvás-ébrenlét ciklusokat)
- Megnövelheti a szerotonintermelést (melatonin előanyag)
A glicin megnöveli az élettartamot
Állatkísérletekben a glicin 30-40%-kal hosszabbította meg az élettartamot, majd 2015-ben a Tsukuba Egyetem kutatóinak már az öregedési folyamatokat is sikerült visszafordítaniuk emberi sejteken glicin segítségével. A glicin számos ismert öregedési folyamatot lassító, epigenetikai hatásai vannak, ami javítja a mitokondriális hibákat. A sejtjeinkben található kóros mitokondriális működés az öregedés legfőbb paramétere.
A glicin az öregedés 9 legfontosabb kiváltó okára hat
- Védi a sejtek mitokondriumait (sejtjeink erőművei) és képes mitokondriális gének be és kikapcsolására (epigenetikai hatások)
(az öregedés 1. paramétere)
- Segíti a fehérjék újra hasznosítását és megakadályozza a fehérje felhalmozódását
(az öregedés 2. paramétere)
- Segít csökkenteni a sejtszintű gyulladásokat a glicinreceptorokon keresztül
(az öregedés 3. paramétere)
- Támogatja a glükóz-anyagcserét és javítja a sejtek inzulinérzékenységét
(az öregedés 4. paramétere)
- Relaxál, ellensúlyozza a stressz negatív biokémiai hatásait és segíti a pihentetőbb alvást
(az öregedés 5. paramétere)
- Enyhíti szabad gyökök okozta károsodásokat, különösen az agyban és az idegrendszerben
(az öregedés 6. paramétere)
- Csökkenti a homocisztein szintet, mely bizonyítottan szív és érrendszeri betegségek kiváltója (az öregedés 7. paramétere)
- A glicin nélkülözhetetlen a glutation előállításához, ami testünk legfőbb fiatalító antioxidánsa a sejtkárosodások minimalizálása érdekében
(az öregedés 8. paramétere)
- Csökkenti a glikációs folyamat végtermékét (AGES), ami merevebbé tesz olyan szöveteket, mint a bőr vagy az erek
(az öregedés 9. paramétere)
Mit csinál még a glicin a szervezetben? Minden, amit glicinről tudni kell!
A glicin a második leggyakoribb aminosav az enzimekben és fehérjékben, ezért testünk szinte minden részében megtalálható. Glicinreceptorok találhatók az egész idegrendszerben, az agyban és a gerincvelőben, ahol a glicin; receptor gátló (nyugtató) és serkentő neurotranszmitter is.
Glicin a VEGÁN KOLLAGÉN
A glicin nélkülözhetetlen a kollagén előállításához. A kollagén 35%-a glicin.
A glicin napi 10.000 mg kollagént szintetizál, ha a szervezetnek elegendő mennyiség áll belőle rendelkezésre. A glicin termelése folyamatosan csökken a kor előrehaladtával, fizikai terheléskor és különösen az anyagcserét érintő betegségekben, mint az elhízás.
Glicin és az ANYAGCSERE
A glicin fontos szerepet játszik az egészséges anyagcserében. A glicin alacsonyabb glükózszinttel és az inzulinérzékenység javításával hozzájárul az anyagcsere egészségéhez, különösen elhízásban, inzulinrezisztencia és 2-es típusú cukorbetegség esetén, ahol a glicinszint mindig alacsonyabb, de ahogy nő a glicinszint, úgy javul az inzulinválasz is.
- Egy 74 fős 2-es típusú cukorbetegekből álló csoportban napi 5000mg glicin 3 hónapon keresztül adagolva az étrendhez csökkentette a gyulladást és javította a szénhidrát anyagcserét.
- Azt is megállapították, hogy a glicin keringő szintje fordítottan függ össze a 2-es típusú cukorbetegséggel és az elhízással.
- Egy 60 fős metabolikus szindrómával diagnosztizált csoportban 3 hónap után, csökkentette a szisztolés vérnyomást, napi 15.000 mg glicin adagolása.
Glicin és a VÖRÖSVÉRSEJTEK
A glicin szükséges a hem bioszintézisében, mely a hemoglobin egyik összetevője, ami a vörös vérsejtek termelésében és táplálásában vesz részt.
A vörösvérsejtek szállítják az oxigént a szervezetben, támogatják a sejtfunkciókat és ellátják a szöveteket, a szívet és az agyat energiával.
Glicin és a MEMÓRIA
A glicin aktív a hippokampuszban, az agy azon területén, amely a memória és a tanulás szempontjából fontos.
A glicinről kiegészítésről kimutatták, hogy javítja a memóriát és a figyelmet a fiatal felnőtteknél.
Glicin és a SPORT
A glicin fehérjetermelése megakadályozza az izomvesztést, hozzájárul az izomtömeg növeléséhez és fenntartásához. A glicin elengedhetetlen a nyúlékony, rugalmas porcokhoz, segít meggyógyítani a sérült ízületeket.
Ha nincs elég glicin, csökken a kreatintermelés és vele az energiaszint. A kreatin ad erőt és energiát az izmoknak, főként a gyors izommunkához nélkülözhetetlen, mint a súlyemelés és a sprintelés.
Glicin és az IZOMOK
A kor előrehaladtával vagy betegségekkel csökken az izomtömeg és izomerő, mely csökkenti a funkcionalitást és tovább súlyosbíthat már meglevő betegségeket.
Ahogy az emberek öregszenek, különösen fontos, hogy elegendő fehérjét (aminosavat) fogyasszanak, mely segít megjavítani a szabadgyökök által folyamatosan okozott sérüléseket az ízületekben.
A glicin képes serkenteni az izomnövekedést és megakadályozni az izomvesztést, különböző izomleépüléssel járó betegségekben. A glicin megelőzheti a mobilitás és a funkcionalitás csökkenését idősebbeknél.
Glicin és az ALKOHOL
A glicin felgyorsítja az alkohol lebontását. A lebontást már a gyomorban elkezdi, így védi a máj egészségét, mivel a szerv kevesebb toxinnal találkozik.
A glicin természetes gyulladáscsökkentő tulajdonsága is támogatja a máj és májsejtek egészségét. Állatkísérletekben a glicin az állatok túlzott alkoholfogyasztása által okozott májkárosodást is segített 30%-kal visszafordítani.
Glicin és az EMÉSZTÉS
A glicin természetesen szabályozza a gyomorsav szintjét.
Emésztőenzimeket és epesókat termel, fokozza a zsírok lebontását és segíti az emésztőrendszer nyálkahártyájának gyógyulását.
Glicin és a HIPERAKTÍV HÚGYHÓLYAG
A glicin mennyisége az életkor előrehaladtával drasztikusan csökken. Napi 6000 mg/nap glicin adagolás nyolc héten keresztül javította a vizelettároló rendszert a hiperaktív hólyagban szenvedő betegeknél, akik gyakori vizelési ingerrel küzdenek.
A glicin és a CUKORHELYETTESÍTÉS
A glicinnek édes íze van, ezért cukorhelyettesítőként is használják. Mivel hőálló sütéshez és főzéshez is használható.
Szabad formájú glicin aminosav
Ízesítetlen, adalékanyagmentes
Vegán, Diétás és Paleo étrendbe illeszthető
Már 3 éves kortól, hosszú távon is biztonságosan alkalmazható
Adagonként 5000 mg Glicin
500 gramm, akár 100 adag
A glicin adagolása
A glicint a szervezet képes előállítani kb. napi 3 g mennyiségben, táplálékkal pedig napi 1,5-3 g-ot viszünk be. Ebből 3 g mennyiség szükséges az antioxidáns glutation és a kreatin előállításához, azonban a maradék három gramm nem elégíti ki a napi 10 g-nyi kollagénszintézishez szükséges mennyiséget, így szemi-esszenciális tápanyagként tekintenek rá.
- Sajnos nem veszünk magunkhoz elég glicint az étkezés révén, mivel a legtöbb glicinforrást az állatok kötőszövetei jelentik. Ilyen a csirkebőr, a porcogó, az ínak és belsőségek, mint a pacal és más állati szervek, melyek mai étkezési szokásainknak nem feltétlen részei.
- A glicin fokozottan ürül a szervezetből cukorbetegség esetén, és a sportolók glicin igénye is magasabb az átlagnál. Ezért étrendkiegészítő formában a napi 5-10 g glicin fogyasztása biztonságosnak tekinthető.
A glicin étrendi dúsítása egy proaktív lépés a fittebb és egészségesebb test kialakítása felé.
A glicin felhasználása: Gyermekeknek napi 2,5 g por (fél teáskanálnyi megfelelő mennyiség), felnőtteknek 5 g por (1 púpozott teáskanálnak megfelelő mennyiség); ételben vagy italban (pl.: vízben) elkeverve. Hőálló tulajdonsága miatt sokoldalúan felhasználható például főzéshez, sütéshez vagy teához, kávéhoz vagy egyéb forró italhoz hozzáadva. Bevitele lefekvés előtt kb. 45-60 perccel ajánlott, mivel a vérplazmában lévő koncentrációja ekkor éri el maximális szintjét.
Összetevők: 100% glicin aminosav (szabad forma).
Átlagos tápérték 100 g termékben
|
Energia: 1683 kJ/396 kcal
|
Zsír: 0 g
- amelyből telített zsírsavak: 0 g
|
Szénhidrát: 0 g
- amelyből cukrok: 0 g
|
Fehérje: 99 g
|
Só: 0 g
|
Hatóanyag a napi adagban (1 púpozott teáskanálban): Glicin (szabad forma): 5000 mg.
Adagok száma a termékben: 100
Tárolás: száraz, hűvös helyen.
Nettó tömeg: 500 g